Niedersächsisches Wattenmeer’ - Reisverslag uit Otterndorf, Duitsland van Rob en Marja Dekker - WaarBenJij.nu Niedersächsisches Wattenmeer’ - Reisverslag uit Otterndorf, Duitsland van Rob en Marja Dekker - WaarBenJij.nu
VIP-Report

Niedersächsisches Wattenmeer’

Door: Rob en Marja

Blijf op de hoogte en volg Rob en Marja

12 Juni 2025 | Duitsland, Otterndorf

Ondanks de sombere weersvoorspellingen (regen en storm), legen we het toilet en rollen de electrakabel op. Door naar natuurgebied het ‘Niedersächsisches Wattenmeer’ (Noord Duitse Waddenkust). Eerst langs de Lidl van Bremerhaven om te foerieren (hier sluiten de winkels nog beide Pinksterdagen!).

Binnendoor, aan de voet van de Elbense zeedijk rijdende, komen we na ruim een uur uit op een Natuur Beheer terrein. Een buitendijkse Natura 2000 gebied bestaande uit slikken en vloed stromen. Het kampeerterrein ligt in een mini poldertje, maar voor de Campers is er op ongeveer 1 km buitendijks een terp (max. 15 Campers) ingericht. Wij delen het dit weekend me 5 Campers!

Zolang er geen springtij waarschuwing is (!!), kun je er zelfs bij hoogwater je bandjes droog houden, lezen we op de instructie. Maar er is Code Rood verwacht??. De beheerder (en wij) zien het probleem niet zo. Oké, de elektra kast heeft het al moeten afleggen, maar de 4 Campers staan dapper de Wester storm te trotseren. We schuiven als 5 e aan, ben tenslotte als geboren IJmuidenaar wel wat gewend.

Is weer eens wat anders als een Pinkster BBQen in de zomerzon. Alhoewel, dit kennen we nog uit de periode dat we met Duikteam Calamares de Pinksterweekenden in Zeeland doorbrachten ;)

Het sanitair, ondergebracht in 3 zeecontainers, delen we met de Camping gasten. Is de eerste avond even wennen. De beide “Familie Washraum”-containers zijn ingericht met 4 wasbakken aan de ene wand en 2 douche cabines aan de andere. En nee, er is geen dames of heren ‘Washraum’, zodat je in passende ‘Douche Dress Code’ naast je buurvrouw staat. Volgende dag lezen we, dat het Natuur terrein FKK, “Freier Körper Kultur” is en daar gaan ze nogal vrij om met dit soort ruimtes (weten we van FKK Campings, welke wij in de 80er jaren regelmatig aandeden)

De weerberichten hebben geen verbetering te melen, alleen dat de wind doordraait naar. Noord-West. Niet bepaald ons vakantie weer type. Dinsdag dirigeer ik Saskia, via een buurt Super, naarde andere kant van het schiereiland tussen Elbe en Weser. Komen, dankzij de goede recensies op de ‘Park4Night’-app, uit op een kleine CP (15 plaatsen) bij de sluizen van Otterndorf aan de Weser.

De scheepssluizen zijn al meer als 25 jaar verdwenen onder een solide zeedijk. Bijzonder. Ook hier heeft zich in 1953 een watersnood ramp voltrokken. Na herstel van de dijken zijn diverse kleinen haventjes voorgoed van de Weser afgesloten door een solide zeedijk van 7 meter N.N (Normaal Noordzee pijl). Het laatste hoge pijl dateert van 1969, met 5,3 meter boven N.N. En ja, toen konden ze in Hamburg met de boot naar de kroeg.

De CP, achter een klein restaurantje “Moin!, Hanspeter”, ziet er zeer verzorgd uit. En belangrijk, met een goed sanitair gebouw met 2 heerlijk ruime badkamers (met weer ‘Mannetje / Vrouwtje’ op de deur !).

Eerste nacht wat ongemak van de storm (stonden onder een Kastanjeboom, waaruit ritmisch de beginnende Kastanje knoppen op ons dak trommelde). Volgende dag kwam er een ruimezonnige plek langs de rivier vrij. En met de voorspellingen dat het uit de ‘hogehoed’ einde van de week 30 graden gaat worden, maar meteen verlengd tot zondag.

De uitbater en CP beheerder heeft een nogal aparte manier om de CP te beheren. Kan hier niet reserveren (“Ben geen boekhouder, maar run een terras !”). Maar de 15 plaatsen zijn niet heilig. Als je gezicht hem aanstaat, mag je ook langs de grasrand van zijn Imbiss-P je Camper zetten. Of zoals hij dat verwoord; “Fietsers drinken één Cola, Campers 5 biertjes en blijven vaak ook eten!”. En Hanspeter maakt van elke bestelling op zijn terras een halve cabaret voorstelling. Hij sluit de keuken en het terras om 18h00 en schuift dan met een glas wijn aan bij de ‘Stamtisch’. En zo blijft het tot laat in de avond oer gezellig op het terras.

Vandaag, 12 juni, met de ‘Strand-Express’, een ‘op-en-afstap’-treintje wat tussen Campings, strand en de oude kern van Otterndorf pendelt, naar het stadje gereden. Even langs de bank (Duitsers zijn nog steeds gewend aan contante betaling!), een terrasje gepikt en vers brood ingeslagen. Bij terugkomst neer geploft bij Hanspeter en er ook maar blijven eten.

Zondag (15 juni) steken we de Weser over, naar Noord-Friesland, Moin, Rob [e-38] Marja.

Noot: Energie Management!

Zondag (1e Pinksterdag) duidelijk een overschot aan elektrisch vermogen op het Europese net. Van de 25 windmolens zijn er rond het middaguur 24 stilgelegd! Eén draait door, kennelijk om het ‘veld’ aan het net te houden. Rond 16h30 wordt stap voor stap de helft weer bijgezet. En om 19h00 draait alles weer!. Maandag 2e Pinksterdag zelfde beeld. Alleen werd nu al rond 15h00 alles bijgezet. Reden, er trokken zware regenbuien over en ja, dan vallen de zonneparken uit!.

P.S. Wegens WiFi snelheid komen de foto’s later, Rob.